Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Απάντηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Β. Κόκκαλη στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αμαρουσίου


Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Βασίλης Κόκκαλης με αφορμή το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης κου Λευτέρη Μαγιάκη, σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου Αμαρουσίου έχει να επισημάνει τα εξής:

Πρώτον: Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος Αμαρουσίου υποστηρίζει τις αρχές και τους στόχους για τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.
Ο Δήμος Αμαρουσίου πρώτος επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και των ευθυνών που έκαστος έχει αναλάβει.  

Δεύτερον: Χαιρόμαστε που η παράταξη του κου Μαγιάκη αναγνωρίζει, όσα εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει σχετικά με την ύπαρξη προβλημάτων στον περιφερειακά σχεδιασμό.
Από την αρχή, είχαμε  αναφερθεί στην ανυπαρξία εκ μέρους της Περιφέρειας, ως αρμόδιος φορέας, ενός ρεαλιστικού, βιώσιμου και ολοκληρωμένου σχεδίου, όπως επίσης και στις σημαντικές αδυναμίες και στα προβλήματα του προσφάτως εγκεκριμένου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων για την Αττική. 

Τρίτον: Ο Δήμος Αμαρουσίου άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση ήταν από τους πρώτους Δήμους που υπέβαλε το βασικό πυλώνα σχεδιασμού για την τοπική διαχείριση απορριμμάτων, ο οποίος έγινε αποδεκτός από την Περιφέρεια, όπως και οι αντίστοιχες προτάσεις χρηματοδότησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη). 
Η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν αφορά στο Δήμο, αλλά είναι απόρροια της  χρονοτριβής έγκρισης του Περιφερειακού Σχεδιασμού,
 εκ μέρους τη Περιφέρειας. 
Όλοι θυμόμαστε, φανταζόμαστε και ο κ. Μαγιάκης, τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της κας. Δούρου, σχετικά με το κλείσιμο της Φυλής και τις άλλες μεγαλοστομίες, που όχι μόνο στο ελάχιστο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση οδηγηθήκαμε σ’ ένα περιφερειακό σχεδιασμό που και ο ίδιος ο κ. Μαγιάκης και η παράταξή του παραδέχονται ότι είναι προβληματικός. 
Θα έπρεπε ο κ. Μαγιάκης να γνωρίζει ότι το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης οφείλει να ακολουθεί και να είναι συμβατό με το Περιφερειακό. Επομένως, η έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση του Τοπικού, που εξειδικεύει το σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο. 

Τέταρτον: Στην τοποθέτησή μου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, παρουσία σας κ. Μαγιάκη ήταν σαφέστατο και κατηγορηματικό ότι το σχέδιο δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά σε βάθος χρόνου θα προκύψει μείωση μέσω της αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που διατίθεται στο ΧΥΤΥ. 

Πέμπτον: Ο Δήμος Αμαρουσίου αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου,με την ανάληψη δράσεων και χρηματοδοτήσεων σε επενδύσεις εξοπλισμού και υποδομών.
Ήδη, ο στόλος των οχημάτων καθαριότητας ενισχύθηκε με 19 νέα οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ ηυπηρεσία καθαριότητας ήδη στελεχώνεται με μόνιμους εργαζόμενους από τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008.
Σε ότι αφορά στους περιορισμούς, από την εκάστοτε κεντρική εξουσία,   προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν νομοθετεί, συνεχίζει ωστόσο, δυναμικά να διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει ή ίδια για τον τόπο της.  

Έκτον: Ο Δήμος Αμαρουσίου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και το επόμενο διάστημα θα αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος, δράσεις που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο.

Έβδομον: Τα πράσινα σημεία που προβλέπει το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τους χώρους πρασίνου, ούτε βρίσκονται σε αντίθεση, καθώς αφορούν μικρούς χώρους ανακύκλωσης, περιβαλλοντικά και αισθητικά κατάλληλα διαμορφωμένους. Εξάλλου, οι προτάσεις για τα πράσινα σημεία είναι βάση του Οδηγού που έχει εκδώσει το Αρμόδιο Υπουργείο και σύμφωνα με τις προδιαγραφέςτου υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Όγδοο: Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης αναφέρθηκε κατηγορηματικά ότι η Δημοτική Αρχή απέκλεισε πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση το ΧΕΥ Κύμης να γίνει πράσινο σημείο. Οι χώροι για τα πράσινα σημεία θα επιλεγούν μέσα από τη συζήτηση στη σχετική διαβούλευση, που αυτό είναι και ο σκοπός της.      

Ένατο: Η κατασκευή εγκαταστάσεων για τις υπηρεσίες καθαριότητας και τα συνεργεία του Δήμου δεν αφορούν το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Δήμος φροντίζει ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και συνθήκες για τους εργαζόμενους του.

ΔέκατοΗ Διοίκηση του Δήμου έμπρακτα και πολλαπλώς έχει κάνει πράξη τη δέσμευσή της για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δήμου, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσον και το ίδιο θα εξακολουθήσει να πράττει και στο μέλλον.