Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Κοινά Ψηφίσματα ΚΕΔΕ και Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Απαιτούμε Εθνικό Σχέδιο για τα Ζώα -Αναγκαία η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο   

Με τη διαμόρφωση δυο κοινών ψηφισμάτων η ΚΕΔΕ και η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία επισφραγίζουν τη συνεργασία τους η οποία ξεκίνησε με τη διοργάνωση της πρώτης Πανελλήνιας Συνάντησης Δήμων και Φιλοζωικών Οργανισμών στις 6 Μαΐου στην ΑθήναΝα σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τη συμμετοχή εισαγγελέων. 

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης «απαιτείται ένα  Εθνικό Σχέδιο και μια συγκεκριμένη πολιτική για τα ζώα» και συμπληρώνει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. 

«Για τη  ΚΕΔΕ είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η θέσπιση και η υλοποίηση των προτάσεων που περιέχονται στα ψηφίσματα. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός είναι αναγκαία η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης. 

Στα σχετικά ψηφίσματα, τα οποία επισυνάπτονται, οι δύο πλευρές ζητούν να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου «η χώρα μας να μπει στην τροχιά των χωρών  που δεν έχουν αδέσποτα  και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο». Ειδικότερα στο πρώτο ψήφισμα περιέχονται 6 συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν στον Πρωθυπουργό, τα αρμόδια Υπουργεία, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα. 

Στο δεύτερο ψήφισμα περιέχονται 7 μεσοπρόθεσμα μέτρα στα οποία θα χρειαστεί να  επικεντρωθούν οι Δήμοι με βασικό στόχο το  δραστικό περιορισμό των αδέσποτων. 

Επισυνάπτονται τα σχετικά Ψηφίσματα


ΨΗΦΙΣΜΑ Α

      Προς τον

Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση της χώρας

Προς τον

Πρόεδρο της Βουλής

Προς τα

Κοινοβουλευτικά κόμματα

        Εμείς που συγκεντρωθήκαμε  σήμερα εδώ, 06 Μαΐου 2017, στα  

        Πλαίσια της Ημερίδας με θέμα:

«Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα- Απαιτούμε Εθνικό Σχέδιο και Πολιτική για τα Ζώα», που διοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με την συμμετοχή Εισαγγελέων ζητάμε  η Πολιτεία και οι Δομές της να μελετήσουν, υιοθετήσουν και  αποφασίσουν τα παρακάτω  6  μέτρα, ώστε η χώρα μας να μπει στην τροχιά των χωρών  που δεν έχουν αδέσποτα  και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο, όσον αφορά στα ζώα  συντροφιάς. 

1. Να γίνει υποχρεωτική  η στείρωση των ιδιόκτητων ζώων

συντροφιάς για μια 5ετία (υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πχ Βέλγιο) και να επανεξετασθεί το θέμα μετά την 5ετία.  

Οι ευπαθείς οικονομικά ομάδες  κάτω από το όριο φτώχειας, με κριτήριο την φορολογική τους δήλωσηνα στειρώνουν τα ζώα τους δωρεάν στα δημοτικά κτηνιατρεία ή στους εθελοντές Έλληνες και άλλους ευρωπαίους κτηνίατρους και οι λιγότερο ευπαθείς, πάνω από το όριο φτώχειας με κρατικό κουπόνι προς  στους ιδιώτες κτηνιάτρους (πρόταση της συμβούλου του προηγούμενου Αναπληρωτή Υπουργού  του ΥΠΑΑΤ  κ. Μπόλαρη). Για να πιάσουν επιτέλους τόπο τα κρατικά κονδύλια και να μην σπαταλούνται άσκοπα σε δράσεις αναποτελεσματικές. 

2. Να σταματήσουν τα pet-shops να πωλούν ζώα, όπως συμβαίνει σε μια πλειάδα άλλων χωρών της Ε.Ε. .

Μέχρι να γίνει αυτό τα pet-shops θα πρέπει να πληρούν ειδικές προδιαγραφές που θα θεσπισθούν με αυστηρούς ελέγχους λειτουργίας και αποτροπής παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων. Προς τούτο, θα πρέπει να δοθεί εύλογος χρόνος προσαρμογής στις διατάξεις που πρόκειται να θεσπισθούν.

 

3. Να μειωθούν δραστικά οι εισαγωγές νέων ζώων συντροφιάς για μια 5ετία  αλλά και οι εκτροφές από τους Έλληνες νόμιμους εκτροφείς. Κάθε χρόνο εισάγονται ή εκτρέφονται περίπου 70.000 νέα ζώα συντροφιάς 

 

4. Να ληφθούν μέτρα για να παταχθεί το παράνομο εμπόριο χιλιάδων νέων ζώων, που ανθεί προκλητικά και ανενόχλητα στη χώρα μας με διακίνηση πολλών  εκατομμυρίων  μαύρου χρήματος σε ευρώ. Κάθε χρόνο  εκτρέφονται παράνομα  πάνω από 50.000 νέα ζώα  συντροφιάς .

 

Ένα πρώτο μέτρο , που εφαρμόζεται στην Γαλλία, είναι οι αγγελίες πώλησης ζώων συντροφιάς να επιτρέπονται  μόνο με την παράθεση  στο κείμενο της αγγελίας του αρ. αδείας εκτροφής και φυσικά με τον αριθμό του τσιπ του προς πώληση ζώου. Να οριστούν πολύ  υψηλά  πρόστιμα για τους παρανομούντες.

 

5. Να εισαχθεί μάθημα υποχρεωτικό στα σχολεία για τον σεβασμό στη φύση και στα πλάσματά της ώστε να σταματήσει η ζωοφοβία του Έλληνα, οι δεισιδαιμονίες του σχετικά με τα ζώα, οι μύθοι που του έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτά, οι περισσότεροι των οποίων είναι αντιεπιστημονικοί .

 

6. Να ξεκινήσει μεγάλη, συστηματική ενημέρωση, κυρίως από τους Δήμους της χώρας, για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και με κονδύλια που θα διαθέσει το ελληνικό κράτος.

 

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

     Γεώργιος Πατούλης , Δήμαρχος Αμαρουσίου

 

Η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

              Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ Β

 

Συναποφασίζεται επίσης να  προταθεί να επικεντρωθούν οι Δήμοι   στα παρακάτω  7 μεσοπρόθεσμα μέτρα που η υλοποίησή τους  θα  συμβάλλει στον  δραστικό περιορισμό των αδέσποτων χωρίς να τους επιβαρύνει ιδιαίτερα  οικονομικά .

 

1. Συνεχής συνεργασία των Δημοτικών Αρχών με την Ελληνική Αστυνομία και τα άλλα ελεγκτικά όργανα για συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους των ιδιοκτητών –κηδεμόνων ζώων συντροφιάς, για την σήμανση –τσιπ-  και την καταγραφή – τονίζουμε τη λέξη καταγραφή -αυτού στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να περιοριστεί δραστικά η εγκατάλειψη .
2. Συνεχής συνεργασία τους  με τα παραπάνω ελεγκτικά όργανα  για συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο των κηδεμόνων -ιδιοκτητών που το κατοικίδιό τους έχει γεννήσει, για την πορεία και την τύχη των κουταβιών, όπως ορίζει η ίδια νομοθεσία.
3. Λειτουργία της βάσης δεδομένων σε κάθε δήμο για την καταγραφή, πέραν των αδέσποτων, των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς , ως ο νόμος ορίζει,και συνεχής ενημέρωση των δημοτών για την υποχρέωσή τους να δηλώνουν  το κατοικίδιο /α τους και κάθε μεταβολή των στοιχείων αυτού/ωνστον οικείο Δήμο. Θέσπιση αυστηρών προστίμων για τα αδήλωτα ζώα συντροφιάς και τη μη τήρηση υγειονομικών κανόνων.
4. Συνέχιση των στειρώσεων των ήδη αδέσποτων ζώων , όχι  όμως  αποσπασματικά και  χωρίς πρόγραμμα αλλά στοχευμένα και συστηματικά. Το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αυξήσει  τα κονδύλια προς τους Δήμους , οι οποίοι όμως παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίζουν ικανά ποσά στον ετήσιο προϋπολογισμό τους για ένα θέμα  , όπως είναι ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων , με πολλές διαστάσεις και παραμέτρους , κοινωνικές , πολιτιστικές , ηθικές κλπΠολλοί Δήμοι έχουν εισάγει με επιτυχία  την είσπραξη του ποσού των 0,50 λεπτών μέσω του λογαριασμού του νερού, εξασφαλίζοντας έτσι τα κονδύλια για την διαχείριση των αδέσποτων. Με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, οι Δήμοι μπορούν επίσης να εξασφαλίζουν  από την είσπραξη των διοικητικών προστίμων  του νόμου 4039/12 και της τροποποίησής του. Να προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του ΥΠΑΑΤ επαρκές ποσό που θα καλύψει το προγραμματισμό δημιουργίας δημοτικών κτηνιατρείων ή δημοτικών ή διαδημοτικών κλινικών , όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται χρήζοντα βοήθειας αδέσποτα ζώα   καθώς και τον αναγκαίοεξοπλισμό σε επίπεδο Δήμου ή σε διαδημοτικό επίπεδο.
5. Όλοι οι  Δήμοι πρέπει  να κάνουν χρήση του ευεργετικού θεσμού των εθελοντών κτηνιάτρων ελλήνων και ξένων , που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, αλλά και των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών μέσα από προγραμματικές συμβάσεις.
6. Η συνεχής ενημέρωση των δημοτών και των παιδιών στα σχολεία, οι διάφορες εκδηλώσεις, οι γιορτές με τα ζώα, πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης των Δημάρχωνγια να δημιουργηθεί και να εδραιωθεί μια παιδεία και αντίληψη στη κοινωνία που θα εγγυάται στο διηνεκές την ορθή αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς και όχι μόνο αυτών. 
7. Η δημιουργία  δημοτικού ή διαδημοτικού κτηνιατρείου  ή ακόμη καλύτερα δημοτικής  ή διαδημοτικής κτηνιατρικής κλινικής , που θα  περιλαμβάνει και χώρους για  την περίθαλψη ζώων και για άλλα έκτακτα περιστατικά ,  απαιτεί μικρό κόστος δημιουργίας και λειτουργίας τους έναντι του  κυνοκομείου , που η δημιουργία και η λειτουργία του σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές  απαιτεί δυσβάσταχτα  για τους Δήμους κόστη πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χιλιάδες ευρώ .

Τέλος τονίζεται, ότι οι Δήμοι θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία για την προστασία των ζώων  ιδιαίτερα στο σκέλος της λειτουργίας της 5μελούς επιτροπής, να συνεργάζονται   αρμονικά με τα φιλοζωικά σωματεία  και να καλλιεργούν  πνεύμα  σεβασμού προς τα ζώα  στους δημότες τους.

 

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

              Γεώργιος Πατούλης

Η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

           Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη